vrijdag 4 juni 2010

Veilige modus

Hoe start ik Windows op in veilige modus?

Trefwoorden: veilige modus, safe mode, windows, boot.iniAls je problemen hebt met je PC, kan het soms handig zijn om je PC op te starten in Veilige modus (Safe Mode). Wanneer Microsoft Windows opstart in veilige modus, worden er zo weinig mogelijk stuurprogramma's geladen (van andere fabrikanten). Hierdoor kan het zijn dat bijvoorbeeld je printer niet werkt, je netwerkkaart niet wordt gedetecteerd, je beeldscherm maar 16 kleuren heeft, etc. Wat is hier nu net het nut van, kan je je afvragen. Wel, door zo weinig mogelijk stuurprogramma's(drivers) te laden, worden ook (eventuele) driverconflicten opgelost (het is te zeggen: ze komen niet voor), doordat net deze drivers niet geladen (hoeven te) worden. Ook andere besturingssystemen kennen gelijkaardige functionaliteiten. Linux heeft bijvoorbeeld een opstartmogelijkheid die failsafe noemt.

Hoe ga je te werk?

Je hebt meerdere oplossingen.
  1. De simpelste is de functietoets F8 ingedrukt te houden als je PC opstart. De meest gemaakte fout hier is dat je de toets te laat induwt. Druk je F8 toets in net nadat het scherm van je BIOS verdwenen is. Nu zou je normaal een menu moeten krijgen waarbij je kan kiezen hoe je wil opstarten. Gebruik je pijltjes toetsen om door het menu te navigeren, bevestigen doe je met een druk op de knop Enter.
  2. De tweede mogelijkheid kan handig blijken als je vele malen moet herstarten in veilige modus. Zoek het bestand boot.ini. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de optie om verborgen-/systeembestanden te weergeven hebt aanstaan. Als je niet met Windows 2000 werkt, kan je dit ook bereiken door bij Start -> Uitvoeren(Run) de tekst MSConfig in te geven en naar het tabblad Boot.ini te gaan. Geef nu de volgende tekst in aan het einde van het bestand:

    CODE
    1. multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows Veilige Modus" /fastdetect /safeboot
    2.  

    Je zou nu iets moeten krijgen als bijvoorbeeld dit:

    CODE
    1. [boot loader]
    2. timeout=10
    3. default=C:\
    4. [operating systems]
    5. C:\="Microsoft Windows"
    6. multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
    7. multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows Veilige Modus" /fastdetect /safeboot
    8.  

    Het is best mogelijk dat er bij jouw een regel minder/meer staat. Let er in ieder geval op de regel die de timeout (tijd in seconden die je krijgt om een keuze te maken) niet de waarde 0 (nul) bevat.

    Fout
    CODE
    1. timeout=0

    Goed
    CODE
    1. timeout=10


    Wanneer je nu je PC opstart, zou je een menu moeten krijgen. Navigeer met behulp van je pijltjestoetsen, bevestigen doe je met een druk op de knop Enter.

Originele pagina: klik hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten